Szájüregi rák: ha időben kiderül, gyógyítható!

Címkék: , , ,

A WHO adatai szerint világelsők vagyunk a szájüregi daganatos megbetegedések terén. Ma, február 4-én a rákellenes világnap alkalmából abban segítünk, hogyan előzzük meg a szájüregi rák kialakulását, és hogyan kapjuk el időben a daganatos elváltozást.

Étkezzen változatosan!

A szájüregi daganatok sokkal gyakrabban súlytják azokat, akik hiányosan, nem kiegyensúlyozottan táplálkoznak. Rostdús, vitaminokban gazdag ételeket válasszon, melyeket a nap során kisebb adagokban érdemes elfogyasztani. A nehéz, megterhelő fogások, csípős, túl fűszeres étkek ritkábban kerüljenek asztalára.

Szájüregi rák ellen: Szokjon le a dohányzásról!
Alkoholból is elég a kevesebb!

A dohányosok hatszor nagyobb eséllyel betegednek meg valamilyen szájüregi rákban, mint a káros szenvedély nélkül élők. Ez alól a pipa, a szivar sem kivétel. Ha eddig nem szokott le a dohányzásról, sosem késő: február 4-e a daganatos betegségek világnapja, kezdjen új, füstmentes életet ma! Azt se feledje, hogy a túlzott alkoholfogyasztás is emeli a rákos megbetegedések előfordulását.

Gondosan ápolja fogait!

Sajnos 100 százalékos biztonsággal nem mondhatjuk, hogy ha a szájhigiéné tökéletesen rendben van, a szájüregi rák elkerüli az embert. Ám jelentősen csökkenthetjük a rizikót, ha a fogmosást, a nyelv és a szájüreg tisztítását nem hanyagoljuk el és a megfelelő technikával végezzük. Vegyünk egy nagy lélegzetet, és meséljük el fogorvosunknak, hogyan, mivel, milyen gyakorisággal tisztítjuk fogainkat. Kérdezzünk rá, helyesen ápoljuk-e a fogainkat, vagy valamin esetleg változtatnunk kell. Ne szégyelljük megosztani a napi rutint a szakemberrel.

Ne feledje az önvizsgálatot!

A szájüregi rákos elváltozások igen alattomosak, mivel megjelenésükkör nem okoznak panaszt. A reggeli rohanós fogmosások és az esti, fáradt, félig csukott szemmel végzett fogtisztítás mellett nem hagyunk időt arra, hogy a szájüregünket tüzetesen átnézzük. Pedig a rendszeres önvizsgálat sokat segíthet a korai elváltozások észlelésében. Ha hétközben nincs rá mód, legyen a hétvége a szájvizsgálat ideje. Álljon a tükör elé, és alaposan pásztázza át belülről száját, ajkait, nyelvét, ínyét is, hogy nem lát-e valami szokatlant. Ez lehet egy piros vagy fehér folt, duzzanat, ismeretlen eredetű vérzés, seb, de figyeljen teste egyéb jelzéseire is. Ha arca, szája, nyaka zsibbad, fáj vagy érzékeny, ha szorító érzést, fájdalmat tapasztal a torkában, vagy nehézzé válik a rágás, az evés, esetleg a beszéd, netán az állkapcsának, nyelvének mozgatása jár fájdalommal, forduljon orvosához. Gyanúra adhat okot a rekedtség, a torokfájás, de a hangszín megváltozása is. Kevesen gondolnák, de a fülfájás is árulkodó jel lehet. Végül a drasztikus súlycsökkenésre is oda kell figyelni.

Évente egyszer jöjjön el hozzánk szájüregi szűrésre!

Húszéves kor felett háromévente, negyven éves kor felett pedig évente ajánlott rákszűrő vizsgálatra jelentkezni a fogorvosnál. A gondos szakember minden fogorvosi vizitkor átnézi a páciens száját, de magunk is rákérdezhetünk, hogy nem figyelt-e fel valamilyen problémára. Ha gyanús elváltozást talál a fogorvos, további vizsgálatokra, szövettani mintavételre lehet szükség. Ne habozzunk ezeket elvégeztetni, mert a szájüregi daganatok döntő többsége sikeresen gyógyítható, hogyha időben felismerik és megkezdődik a kezelésük.