Fogszabályzóval, mégis szabadon – élet az Invisalignnal!

Címkék: , , , ,

Újabb kollégánk vágott bele a fogszabályozásba a láthatatlan és kivehető fogszabályozó rendszerrel, az Invi­salignnal! Dr. Dallos Fanni számára egyetlen szempont volt igazán fontos: hogy az életét semmiben, de tényleg semmiben ne korlátozza a kezelés. Végül tutorával és egyben kezelőorvosával, dr. Borsos Gabriellával közösen úgy döntöttek, hogy a fogszabályozás csúcsaként emlegetett Invisalign láthatatlan rendszerrel próbálják orvosolni a meglehetősen összetett problémáját!

Amikor kiderült, hogy elkerülhetetlen a fogszabályozás, Fanni számára egyetlen szempont volt igazán fontos: a rendkívül elfoglalt, munkával, tanulással, a két város és két munkahely közötti ingázással zsúfolt életét semmiben, de tényleg semmiben ne korlátozza a kezelés. Végül tutorával és egyben kezelőorvosával, dr. Borsos Gabriellával közösen úgy döntöttek, hogy a fogszabályozás csúcsaként emlegetett Invisalign láthatatlan rendszerrel próbálják orvosolni a meglehetősen összetett problémáját!

Fogszabályozás anno

„A 2000-es évek elején, kamaszként már átestem egy fogszabályozó beavatkozáson – meséli dr. Dallos Fanni. Az akkori >>trendnek<< megfelelően foghúzással kezdték a kezelést: négy fogamat távolították el. Emlékszem, édesanyám ott zokogott a szék mellett; én viszont 14 évesen nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget annak, hogy teljesen egészséges fogakat húztak ki, fogalmam sem volt, hogy ez később milyen következményeket vonhat maga után.

Állandó fogszabályzó készüléket hordtam két éven át, majd kaptam egy, a fogak stabilizálására szolgáló kivehető éjszakai retenciós készüléket. Mégis, a középiskola vége felé a fogaim elkezdtek visszaállni a szabályozás előtti pozíciójukba.”

Több probléma ➞ egyoldali keresztharapás

De nem csak ez volt a gond, és a különböző problémák összeadódtak. A meglévő habituális szájlégzés, a gyerekkori hosszan tartó ujjszopás következményeként kialakult nyelvlökéses-ajakszorításos nyelés, valamint az egyre inkább beszűkülő felső fogív összeségében egyoldali keresztharapást eredményezett a húszas éveire.

Miért gond a keresztharapás?

Ideálisan a felső fogak az alsó fogakon kívül harapnak; keresztharapáskor ez pont fordítva van. Fanninál „csücsök-csücsökben” találkoznak a fogak, ez már keresztharapásnak minősül, még ha enyhe fokú is. Egy ilyen anomáliával lehet élni, sokan élnek is, de nem árt tudni, hogy még a legkisebb szintű elváltozás is meglazíthatja a rosszul érintkező fogakat, mivel azok nem az ideális irányból kapják a terhelést.
Ez az állapot az ízületeknek sem tesz jót, hiszen az ember öntudatlanul is egyfolytában „korrigálni” próbálja a nem tökéletesen érintkező oldalt. A folyamatos rendellenes mozgatás, szorítás komoly, végül az egész szervezetre kiható problémák eredője lehet. Fanni a már jelentkező állkapocsízületi diszfunkció (temporomandibuláris diszfunkció=TMD) miatt egy speciális harapásemelőt, ún. Aqualizert kapott, de dr. Borsos Gabriella jelezte, hogy végleges megoldásra lenne szükség a későbbi súlyos következmények elkerülése érdekében.

Invisalign

A döntés: Invisalign

Így jutott Fanni a döntésre, hogy belevág a fogszabályozó kezelésbe. A fő szempont számára az volt, hogy

komfortos, a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járó és a lehető legnagyobb szabadságot adó eljárást alkalmazzák nála, ami az életét semmilyen szinten nem befolyásolja;

a Borsos doktornővel meghozott közös döntés eredményeként így lett belőle Invisalign-páciens!

Újabb, ezúttal indokolt foghúzások

Az eljárás előkészítéseként a bölcsességfogait el kellett távolítani; a műtétet dr. Palotás Csaba végezte. „Csaba borzasztó ügyes és alapos, a legapróbb részletekre kiterjedve elmondta, mire számíthatok a műtét alatt és után. A beavatkozás fájdalommentes és gyors volt, aznap még pihennem kellett, de másnap már ismét dolgoztam!”

Lenyomatvétel Invisalign-módra

„Hamar gyógyultam, alig két hét múlva már a lenyomatvétel volt soron. Az Invisalign esetében ez a művelet vagy intraorális szkennerrel vagy – mint nálam is – speciális anyaggal, úgynevezett A-szilikonnal történik; jelenleg a fogászatban ez a létező legpontosabb lenyomatanyag.”

Tervezés Invisalign-módra

Az Amerikában székelő Align Technolgy szakemberei, egytől-egyig rendkívül magasan képzett fogtechnikusok, a kapott anyag alapján elkészítették az első virtuális kezelési tervet. Ezt követte a finomhangolás: több üzenetváltás eredményeként született meg az Invisalign-specialistának számító dr. Borsos Gabriella szerint is tökéletesnek ítélt ClinCheck® terv.

Dr. Borsos Gabriella Invisalign-specialista

A végeredmény előre látható

„A tervezés azért is volt nagyon izgalmas, mert látványos 3D animáción előre megnézhettem a teljes folyamatot, honnan hova, mi módon mozdulnak majd a fogaim, és miként mutat a várható végeredmény. Még szakemberként is libabőrös lettem” – emlékszik vissza dr. Dallos Fanni.

26 sín, 260 nap

Fanni végül a tökéletes eredmény érdekében az eredetileg tervezett 14 sín helyett az Invisalign Full csomagot kapta, ami az ő esetében összesen 26 sínt jelentett. „Még ez sem sok – mondja –, van, aki 40-45 sínt kap a teljes időtartamra. Egy-egy sínt tíz napig kell viselnem, tehát a kezelésem, ha minden jól megy, kétszázhatvan napon át tart majd!”

Az Invisalign-élmény

Invisalign
Dr. Dallos Fanni Invisalign nélkül
Invisalign
Dr. Dallos Fanni Invisalignnal

„Egyelőre minden úgy van, ahogyan reméltem: az aligner szinte semmiben nem hat az életemre, alváskor, munka közben mintha ott sem lenne, és az étkezésemet is annyiban érinti, hogy jobban megtervezem, mikor eszem, hiszen akkor ki kell venni a sínt, majd rögtön evés után fogat kell mosni; de így legalább elmaradnak a futtában bekapott falatok, jóval kevesebbet nassolok.
A sínek cseréjekor sem érzek semmit, maximum minimális nyomást, de fél óra múlva már el is felejtem az egészet. Ezek a sínek a külvilág számára láthatatlanul, viselőjük számára szinte észrevehetetlenül, szép csöndben, de roppant hatékonyan teszik a dolgukat.”

Teljesen személyre szabott kezelés

„Minek köszönhető ez a kiemelkedő hatékonyság? Kicsit >>szakmázok<<, ha nem gond. Az Invisalign rendszer egyes elemei 100%-ban személyre szabottak; a fogak mérete, formája, a fogmozgatás célja alapján készülnek. A kezelőorvos dönti el, a kezelés mely szakaszában, melyik fogra milyen attachment kerül; nagyon komoly tervezési folyamat ez. Valamennyi kiegészítőnek megvan a maga speciális funkciója, hogy melyik fog milyen irányú mozgatását segíti. Ez a teljes személyre szabottság az, ami a kezelés hatékonyságát hihetetlen mértékben megnöveli. És – teszem hozzá – ez az, ami az Invisalignt az egyéb utángyártott technológiáktól leginkább megkülönbözteti!”

Fogszabályozás szabadon

„Mi a környezetem reakciója? Amikor a családom tagjai, a kedvesem először meglátták a sínt a fogsoromon, egytől egyig úgy reagáltak: >>Ja, hogy ez ennyire nem látszik!<< Ennyire. Semennyire.

Az Invisalignnal úgy szabályoztatom a fogaimat, hogy nekem magamnak nem kell gyakorlatilag semmiféle előíráshoz, szabályhoz igazodnom, nem korlátoz semmiben, élhetem a rohanós életemet.”

Kísérlet, ami egyelőre működik

Fontos kiemelni, hogy állkapocsízületi diszfunkció (TMD) esetén a konvencionális kezelés menete a következő: Aqualizer és sínterápia, majd, amennyiben szükséges, rögzített fogszabályozó készülék viselése.
Ezt az „Invisalignos” megoldást dr. Borsos Gabriella és dr. Dallos Fanni közösen találták ki, lényegében ez egy „kísérlet”, aminek Fanni a tesztalanya.
És eddig úgy tűnik, működik a dolog!

Olvasna még  az esztétikus fogszabályozás csúcsának tekinthető láthatatlan Invisalign rendszerről? Hosszabb leírásunkért kattintson IDE!