Akciók, kedvezmények vagy rejtett költségek? –
Káosz és zűrzavar: árak a fogszabályozásban

Címkék: , , ,

Fogszabályozásba vágna? Higgye el, nem a döntés meghozatala a legnagyobb kihívás, de még csak nem is maga a fogszabályzós lét; hanem az, hogy egyáltalán eligazodjon az ajánlatok meglehetősen zűrzavaros világában.

Cikkünk célja nem a hezitálók meggyőzése, arra ott vannak korábbi pácienseink szívet melengető beszámolói, hanem az, hogy rávilágítsunk arra, amire sokan talán nem is gondolnak: a teljes eljárásban nem a döntés maga a legnehezebb. És nem is a fogszabályzós lét.

Hiszen a lenyomatvétel talán kényelmetlen, ám egyszeri és alig néhány perces procedúra. A készülék fölhelyezése sem vesz igénybe többet egy-két óránál, és legfeljebb minimális kellemetlenséggel jár, fájdalommal nem! A hozzászokás időszaka alatt és az aktiválások után jelentkező feszítő érzés néhány nap alatt mindig elmúlik. A készülék előbb-utóbb szinte viselője részévé válik, mintha mindig is ott lett volna a szájában. Ugyanígy, az idő is pikk-pakk elrepül. Csak meg kell kérdeznünk valakit, aki már átesett a kezelésen: egészen biztos, hogy azt fogja mondani, pillanatok alatt letelt a fogszabis időszak, és egyszer csak ott állt készülék nélkül, azzal a csodálatos, rendezett mosollyal, amelyről mindig is álmodott.

A fogszabályozás bármely része gyerekjáték ahhoz a próbatételhez képest, ami a döntés meghozatala után érkezik: akkor, amikor választani kell. Igen, kedves Olvasó, jól érti: a fogszabályozásban a legnagyobb kihívás az, hogy egyáltalán eligazodjon az ajánlatok meglehetősen zűrzavaros világában.

A választás lehetősége: áldás vagy átok?

„Ahogy az emberek egyre több választási lehetőséggel bírnak, úgy sokkal nagyobb valószínűséggel halasztják el a döntéseiket, hoznak rossz döntéseket és választanak inkább olyasmit, ami kisebb elégedettséget okoz.”
(Sheena Iyenga döntéshozatali szakértő)

A fogszabályozás területén uralkodó káoszra a pácienseinkkel folytatott beszélgetések során eszméltünk; az interneten végzett kutakodásaink során aztán arra jutottunk, hogy a beszámolók nem túloztak. Az is kiderült számunkra, hogy a legkaotikusabb az árképzés módja és az árkommunikáció, valamint az „ingyen” adott extrák területe.
Az egyes fogászatok másképp építik fel, másképp kommunikálják, „csomagosítják” szolgáltatásaikat, és szinte lehetetlen kiszámolni, pláne összehasonlítani, hogy végül melyik fogászaton mennyit is fizetnénk a kezelés egészéért.

Túl szép, hogy igaz legyen? Árak, akciók, rejtett költségek fogszabályozáskor
fogszabályozás árak

Érdemes nem átsiklani például az apróbetűs részeken! Az 50-70%-os kedvezmény valóban annyi? Mert könnyen lehet, hogy az akció mindössze egy fogsorra vonatkozik, és a második fogsor szabályozásának ára már olyan borsos, hogy összességében többet fizetünk a „kihagyhatatlan” ajánlatért, mint máshol a teljes árú szolgáltatásért.
30% kedvezményt adnak a készülékre? Jól hangzik, ám kiderülhet, hogy a majdani levétel többe kerül, mint a készülék maga.

Bizony, találtunk ilyen ajánlatot is a piacon: egy bizonyos típusú készüléket 70 ezer forintért kínáltak akciósan egy fogívre. A másikra már 120 ezerbe került. Az eltávolítás pedig 150 ezerbe. (A Madentában a levétel ára 40.000 és 80.000 HUF között alakul a készülék típusától függően; ezt a kezeléssorozat elején megírt kezelési tervben minden esetben számszerűsítjük.)
Van, ahol a havi konzultációs díj magas, ám olcsóbbak a készülékek vagy a láthatatlan fogszabályozós rendszereknél használt sínek (alignerek), máshol a készülékek drágák, viszont ingyenes a konzultáció; összességében egyik sem olcsóbb a másiknál, csak más a marketingstratégia.
Egyes fogászatok az ajándékok garmadáját ígérik: plusz drót, tartalék bracket (sérülés, lepattanás esetére), ajándék gumi stb. Vonzza a tekintetet az „ingyen” adott tételek hosszú listája, ám könnyen lehet, hogy egy másik fogászatnál mindez az alapcsomag része – mondjuk ingyen cserélik a sérült bracketet.
Sok oldalon nem részletezik az egyéb, elsőre nem nyilvánvaló plusz költségeket (nevezhetjük rejtett költségeknek is), amelyek végül az egekbe röpíthetik az eredetileg kikalkulált összeget.

Hogyan vágjon bele a fogszabályozásba?

Ne érje be kevesebbel, csakis a legjobbal – a legjobb lehetőségeket kínáló fogászattal, a legjobb eredményeket felmutató, sok tapasztalattal bíró fogszabályozó szakorvossal, a problémára a tényleges választ megadó készülékkel, a legkedvezőbb ár-érték arányú ajánlattal!

A feladat nem könnyű, de íme, néhány tipp, hogyan is induljon el
  • Szánja rá az időt! Járjon utána, tájékozódjon, gyűjtsön ajánlásokat, hogy végül megtalálja azt a fogászatot, ahol nincsenek rejtett költségek és apróbetűs részek, ahol nemcsak a szakértelem evidencia, hanem az is, hogy az orvos és páciense kapcsolata tiszta, egyértelmű és becsületes kommunikáción alapul.
  • Ígéretes jel, ha a szakorvos már az első konzultáción meghatározza a kezelés alapelemeit (reális kezelési célok, várható kezelési idő, lehetséges eszközök, készülékek, kezelési díj) és jól felépített, átlátható kezelési tervet és árkalkulációt állít össze. De bonyolultabb eseteknél már ehhez is komolyabb, időigényesebb diagnosztikai eljárások (pl. speciális röntgenanalízis, modellanalízis stb.) kellhetnek. Ezért az is fair eljárás, ha az orvos újabb időpontot ajánl, amikorra ezeknek az eredményeknek a birtokában ismerteti a személyre szabott kezelési tervet.
  • A felnőttkorban végzett kezelések sokszor ún. „kompromisszumos kezelések” – a fogszabályozás után további esztétikai és/vagy protetikai beavatkozásra is szükség lehet a tökéletes mosoly eléréséhez. Fontos, hogy erről előre tájékoztassa a pácienst a szakember.
  • Az is feltétlenül a pozitívumok közé tartozik, ha több lehetőség – például egy olcsóbban kínált hagyományos vagy egy drágább, modernebb készülék – közül választhat a páciens. Egyre keresettebbek az átlátszó sínes, ún. aligner technikák – azonban itt is széles a piaci kínálat és sok az olcsó, de kevésbé hatékony rendszer.
  • A legnagyobb kihívás a megfelelő szakember kiválasztása – természetesen itt is vannak objektív és szubjektív szempontok. A szakorvos képzettsége, tapasztalata döntő jelentőségű csakúgy, mint az empatikus készsége, egyenessége, korrektsége.

„Mi a szabadság? A szabadság a választás joga: a jog, hogy megteremtsük magunknak a választás alternatíváit. A választás lehetősége nélkül az ember nem ember, hanem csak rész, eszköz, dolog.”
(A. MacLeish, Pulitzer-díjas amerikai költő)