Hamis fogszabályozó

Címkék: , , , ,

Napjainkban a fiatalok körében a fogszabályozó készülék gyógyászati eszközből egyfajta divatkellékké, kiegészítővé nőtte ki magát. Ennek a trendnek is, mint sok másnak, kialakult egy kontrollt vesztett vadhajtása. Ázsiában (de már Amerikában is) divat lett hamis fogszabályzót hordani.

 

 

A fogszabályozó készülékek forradalmi változásokon mentek át az elmúlt évtizedekben, ez a fogászat egyik leggyorsabban és leglátványosabban fejlődő ágazata, de az emberek, és főleg a fiatalok mentalitása, hozzáállása is hatalmasat változott a témában.
Ebben a készüléket bátran felvállaló és megmutató hírességeken (Emma Watson, Faye Dunaway, Nicolas Cage, Tom Cruise, csak hogy néhányat említsünk), az egyre terjedő egészségtudatos magatartáson, a mind komfortosabb és esztétikusabb készülékeken túl nyilván szerepe van annak is, hogy mai világunkban az igényes külső különösen fontos. Aki bevállalja a fogszabályozást, tanúbizonyságot tesz arról, hogy számára fontos az esztétikus, harmonikus megjelenés és az egészség. Napjainkban a fiatalok körében a fogszabályozó készülék gyógyászati eszközből egyfajta divatkellékké, kiegészítővé nőtte ki magát. Bár a megfelelő típust továbbra is a szakember határozza meg, de ezen a kötöttségen túl hatalmas a választék dizájnosnál dizájnosabb, játékos, vidám fogszabályozók között. Ma már arra is van mód, hogy az aktuális hangulatunkat vagy éppen az egyéniségünket fejezzük ki a szánkban hordott eszközzel – a rögzítő gumikarikák széles szín- és mintaválasztékban érhetők el, akár havonta váltogathatjuk őket.

Persze ennek a trendnek is, mint sok másnak, kialakult egy kontrollt vesztett vadhajtása. Ázsiában (de már Amerikában is) divat lett hamis fogszabályzót hordani. A jelenség kialakulásának oka egészen különös: a thai, indonéz és vietnámi fogszabályozás rendkívül drága mulatság, ezért a fogszabályozó készülék, akárcsak egy luxus karóra, státusz szimbólummá vált. Akinek van pénze a kezelést kifizetni, az nyilván tehetős ember.

És ahogy a hamisított órákra és „Louis Vuitton” táskákra hatalmas az igény, és a távol-keleti „gyárak” csak úgy ontják magukból a silány árut, úgy egyre többen ráfeküdtek a hamis fogszabályozó készülékek gyártására is; ezek a szivárvány minden színében, vagy akár mesefigurákkal (Miki egér, Hello Kitty) díszítve megtalálhatók a piacon és a webáruházakban.

Szúrd ki a hamisat!

Az interneten oktatófilmek is keringenek arról, hogy hogyan készítsünk otthon „trendi” mű fogszabályozót. A hóbortnak bedőlő fiatalok jobb esetben egy erre szakosodott szalonban vagy rendelőben tetetik fel az álkütyüket, de sokan saját maguknak helyezik be azt. Ez idáig még rendben is lehetne, hiszen a színes kontaktlencse és a póthaj is létjogosultságot nyert a divat (kevésbé kifinomult) világában.

 Sajnos azonban az emberi kapzsiság most is felülír minden mást: sokan addig és annyit akarnak kinyerni ebből az új divathóbortból és áldozataiból, amíg és amennyit csak lehetséges. Olcsó, rossz minőségű és kivitelezésű, sokszor az egészségre káros anyagot, például ólmot tartalmazó készülékeket árulnak a könnyen rászedhető fiataloknak. Már legalább két ázsiai tizenéves halála kötődik bizonyítottan az új trendhez. És nem az ólommérgezés az egyetlen lehetséges ártalmas következménye a hamis fogszabályozó viselésének. Felsértheti az ínyt vagy a nyelvet, ami fertőzéseket, akár szájfekélyt eredményezhet; elindíthatja és felgyorsíthatja a fogak romlását;

 

illetve – tekintve, hogy nem professzionálisan behelyezett és rögzített, nem egyénre tervezett készülékről van szó – viselőjük akár meg is fulladhat, ha az elmozduló fogszabályozót le- vagy félrenyeli. Nem csoda, hogy a thai kormány már be is tiltotta a hamis fogszabályzók behozatalát, gyártását és értékesítését, ám az árusokat ez nem tartja vissza, a kiegészítő a feketepiacon továbbra is beszerezhető. Nem csak a földrajzi távolság nagy, de az európai mentalitás is nagyban különbözik az ázsiaitól, így hozzánk talán nem szivárog be az újabb veszélyes divathóbort.

Ha mégis megjelenne nálunk is, Ti hordanátok hamis fogszabályozót?

Az ázsiai fiatalok nem először lepnek, olykor döbbentenek meg minket azzal, hogy mennyire fogékonyak egy-egy újabb őrült, sokszor veszélyes hóbortra.

Az ázsiai szépségideál és az oda vezető eszközök:

  • hófehér bőr – fehérítő hatású tusfürdők, krémek, arcmaszkok, illetve maró hatású arckrémek
  • az európai nőkéhez hasonló szemhéj – szemhéjátalakító műtét, illetve annak alternatívájaként a szemhéjtréner nevű eszköz
  • keskeny és hegyes orr – orrplasztika, ennek alternatívájaként orremelő készülék
  • nagy, csillogó szemek – a szemet optikailag nagyító kontaktlencsék (ún. nagyszemlencsék), melyek sokszor veszélyes festékanyagokat tartalmaznak, és a fiatalok nemegyszer egymás között cserélgetik azokat, növelve a súlyos szemfertőzések kialakulásának esélyét

 

Szeretnél még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthass! Kattints ide!