csiki_ildiko-ok

Dr. Csiki Ildikó fogszabályozó szakorvosként csatlakozott a Madenta szakmai csapatához.

Szakmai tapasztalat

A matematika–fizika szakon töltött gimnáziumi évek során több lehetőség is felmerült a jövőre nézve, végül az utolsó pillanatban döntött az orvosi pálya javára. A fogorvosi irány ezek után már igen gyorsan körvonalazódott, mint ahogy az egyetemen a fogszabályzás szakirányt is hamar megtalálta, mint fő csapásvonalat.

 

1999-ben megszerezte a fogorvosi diplomát. 2005-ben letette a fog- és szájbetegségek szakvizsgát, 2008-ban pedig a fogszabályozás szakvizsgát. Állami és privát szférában egyaránt dolgozott, az évek során komoly szakmai rutint szerzett.

Hitvallás

Mint fogalmaz, a fogszabályzást egyértelműen „rá szabták”, számára ez inkább hivatás és hobbi, mintsem munka. Az állandóan magas színvonalon tartott szaktudás mellett elengedhetetlen a manualitás, a kreativitás, a precizitás, sőt némi műszaki rálátás sem árt.

Az orvos és a páciens közötti személyes kapcsolat rendkívül erős tényező egy-egy fogszabályzó kezelés során; a megfelelő kommunikáció, a nyitottság és az empátia elengedhetetlen a bizalmi kapcsolat kialakításához, ami viszont a siker egyik komoly feltétele. Elismeri, hogy a fogászat sok más területével ellentétben a fogszabályzó orvosok annyival könnyebb helyzetben vannak, hogy nekik kevésbé kell a félelem leküzdésére figyelniük, az ő esetükben sokkal inkább a kölcsönös bizalom kialakítása alapvető fontosságú.

Szakmai fejlődés

A fogorvoslás világában tapasztalható dinamikus fejlődések követéséhez a hazai és nemzetközi továbbképzéseken, kongresszusokon való rendszeres részvétel elengedhetetlen, és dr. Csiki is ezt az elvet vallja: szerinte alapvető a folyamatos tanulás, fejlődés, hiszen csak megfelelő szakmai ismeretek és tapasztalat birtokában tudja megalapozottan letenni szavazatát bizonyos kezelési elvek, alkalmazott rendszerek mellett.

Hobbi

A szakmai és a családi élet mellett a szabadidő elméleti fogalommá zsugorodott az életében. A kreatív tevékenységek mellet legszívesebben a nyelvtanulásra, utazásra fordít időt. Több sportot űz, de a futás az igazi szerelem.

Szakmai tevékenység

1998 – 1999 TDK részvétel

1999 – 2005 SOTE Doktori Iskola hallgatója a Fogorvostudományi kutatások c. programban

2004 – 2008 részvétel a III. éves fogorvostan-hallgatók Preventív fogászat c. tantárgyának gyakorlati oktatásában, magyar és angol nyelven

2003 óta: Európai és nemzetközi kongresszusok rendszeres résztvevője, fogszabályzó társaságok aktív tagja (World Federation of Orthodontics, European Orthodontic Society,  Swedish Orthodontic Society)

Alkalmazott technikák

2002 – Alexander discipline

2005 – Damon (önligírozó) technika

2015 – Invisalign® – aligner technika

2016 – Win Lingual System

 

Dr. Csiki Ildikóval a fogszabályozásról hosszabban is beszélgettünk. A cikket ITT találják.